Sadržaji na izletištu

Sadržaji na izletištu

Centar za posjetitelje – u centru za posjetitelje nalaze se multimedijalna dvorana s raznim edukativnim i interaktivnim igrama za djecu, kao i edukativnim filmom o endemskoj vrsti rijeke Jadro, mekousnoj pastrvi.

Mrijestilište – u podrumu posjetiteljskog centra uređeno je mrjestilište mekousne pastrve u cilju obnove zdrave populacije i sprječavanje daljnjeg izumiranja i ugroženosti. Umjetnim uzgojem omogućava se i održanje mekousne pastrve u njenom prirodnom staništu.

Interpretacijski centar – na području ihtiološkog rezervata na sjevernom dijelu izletišta uređen je interpretacijski centar mekousne pastrve. Za ovu svrhu preuređen je bunker koji datira iz Drugog svjetskog rata. U centru se nalazi interaktivna karta rijeke Jadro na kojoj je moguće istražiti zanimljivosti i informacije vezane uz povijest, evoluciju, floru i faunu same rijeke. U kupoli bunkera posebno iskustvo predstavlja periskop prirode i interaktivna projekcija „hod po vodi“.

Poučna staza – u sklopu izletišta izrađena je poučna staza koja sadrži deset „platformi znanja“ koje sadrže zanimljivosti o povijesnim, kulturnim i prirodnim temama: Posebni ihtiološki rezervat Jadro / Vegetacija u izletištu / Arhitektura preuređenog izletišta / Životinjski svijet / Industrijski Solin / Izvor Jadra / Mlinice Jadro / Anticki Solin / Projekt „Jadro – izvor života“ / Starohrvatski Solin.

Tupinolom – nekadašnji tupinolom koji se koristio za eksploataciju lapora pretvoren je u školu višestranog razvoja s osjetilnim poligonima. Plato tupinoloma je transformiran kroz interdisciplinarni proces, a prepoznat je i od strane Europske kulturne fondacije (kroz projekt Mayday! Majdan! Majdaj!). Poligon je u potpunosti prilagođen osobama s poteškoćama.

Ugostiteljski objekt Jadro Gastro Kutak – objekt u kojem je smješten Jadro Gastro Kutak,  pripada Jadro izletištu – park  i smješten je tik do Centra za posjetitelje. Ugostiteljski objekt ima raznovrsnu ponudu pića i jela, pripremanih od sezonskih namirnica, svježih i kvalitetnih sastojaka. Unutar Gastro Kutka Jadro možete organizirati različite obiteljske ( krštenja, pričesti, krizme, vjenčanja, rođendani) i poslovne (domjenci, predstavljanja, team building)  proslave i događanja.

Dodatni sadržaji – u sklopu izletišta nalaze se i dječje igralište te boćalište.